Castell-Platja d’Aro i S’Agaró

Publicat el dia 28 septembre de 2016

Castell d’Aro, o la Vall d’Aro, com solen dir-ne la gent nascuda al poble. Fer esment d’aquest municipi veí, format per Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, té una raó especial: aquí és a on va néixer el meu espòs Ernest i on va viure fins als dos anys. També era filla d’aquí la seva mare, l’Antònia, i la seva àvia, Consuelo.

És precisament en aquesta ermita on aviat farà cinquanta anys que l’Ernest i jo vàrem decidir adquirir el compromís de conviure i formar una fam

Un poble de pagès amb gran bellesa paisatgística, molt conegut pel seu gran castell de Benedormiens, restaurat l’any 1970. En aquest castell hi trobem el Museu de la Nina, lloc molt recomanable per fer-hi una visita, i també s’hi fan grans exposicions de magnífics pintors. A tocar del mateix castell es troba l’església dedicada a Santa Maria, que segons sembla en el seu origen formava part del mateix castell. Aquest poble gaudeix d’un esdeveniment de gran rellevància des de fa molts anys com és el seu pessebre vivent. A part de ser el més antic de Catalunya i estar situat en un entorn privilegiat, és engrescador veure com hi participa la gent del poble, que any rere any aconsegueixen superar-se, bé renovant el recorregut o bé amb nous personatges, superant també el nombre de visitants que hi assisteixen cada any.

Carreró típic del poble medieval de Castell d'Aro

El nucli antic de Castell d’Aro posseeix un conjunt arquitectònic molt interessant com també ho són les masies que l’envolten i els rellevants masos escampats per tota la vall. Són veritables joies arquitectòniques tradicionals, alguns d’ells fins i tot amb torre de defensa. Als afores, entre la Vall d’Aro i s’Agarò, es troba un conjunt de masia i ermita, dedicada a la Verge del Remei. La capella es troba integrada a la façana principal de la masia i posseeix un petit campanar. Si hom tafaneja la seva història, descobrirà que tot aquest complex formà part del monestir de Sant Feliu. Cada segon diumenge d’octubre s’hi celebra aquí un gran aplec amb arrossada popular, un esdeveniment molt recomanable d’assistir. Aquest indret és per a mi un lloc privilegiat i d’una estima especial, ja que és precisament en aquesta ermita on aviat farà cinquanta anys que l’Ernest i jo vàrem decidir adquirir el compromís de conviure i formar una família.

Sortint de Castell d’Aro en direcció a Sant Feliu, arribem a s’Agaró. Un bon dia un industrial gironí, el Sr. Josep Encesa, enamorat d’aquest indret decidí fer-se un xalet per venir a passar l’estiu. Aquest seria l’origen del nucli residencial de luxosos xalets, dotat amb places, avingudes, escales, equipaments esportius i socials, una església dedicada a la Verge de l’Esperança i l’ostentós hotel conegut amb el nom d’Hostal la Gavina. Actualment aquesta urbanització, destinada en el seu dia a l’alta burgesia, segueix sent privada i manté el seu estatus elitista. Amb el temps a s’Agaró s’han edificat noves urbanitzacions, botigues,  restaurants i nous hotels. La seva platja molt concorreguda i el camí de ronda, pel qual és una meravella passejar i gaudir del seu entorn natural, són alguns dels seus grans atractius turístics.

Al costat de s’Agaró i en direcció a Palamós, es troba Platja d’Aro. Un antic poblet de pagesos i pescadors, ara replet d’apartaments, hotels, restaurants, bars, grans discoteques, supermercats i botiges obertes fins i tot els diumenges i festius. Tot explotat turísticament i convertit en un dels llocs més importants de les comarques gironines. Un dels seus atractius és la gran platja i el conjunt de petites cales situades en ple cor de la Costa Brava. Però també han sabut organitzar tota una sèrie d’esdeveniments festius al llarg de l’any com són els seus carnavals, la festa major el quinze d’Agost, la Festa de la Cervesa el dotze d’Octubre i altres fires i espectacles diferents durant tot l’any. També, a l’estiu, se celebra la gran cantada d’Havaneres i els divendres es pot gaudir de les Nits de Jazz a la platja de Cavall Bernat. El nom d’aquesta platja es deu al monòlit que es troba sobre la sorra i que posseeix la forma d’aquest animal, una raresa geològica que s’ha convertit en el símbol de la població. També tenen la seva església de Santa Maria de Fanals i una ermita dedicada a Sant Marc, a on cada any celebren la diada amb un gran aplec i arrossada.

Relats relacionats

www.recordsdelmoli.cat utiliza cookies propias y de terceros para mejorar el funcionamiento técnico de la web, personalizar la experiencia de navegación y para el análisis estadístico. Si continúas navegando consideraremos que aceptas el uso de cookies.AceptarMás información