Can Galló - Llanars

Publicat el dia 10 abril de 2017

Can Galló és una antiga casa de pagès, a on són fidels a la tradició d’ensenyar com es vivia abans. Està situada a Llanars, a la comarca del Ripollès, ubicada entre grans prats i envoltada de muntanyes. Llanars es troba a mig camí de Camprodon i Vilallonga de Ter; un paisatge obert i assolellat als peus dels Pirineus, amb una vista destacada de la serra Cavallera. En aquest paratge hi ha diversos camps de cultiu, entre d’altres destaca el de la trumfa -nom que fan servir a la vall per referir-se a les patates-, de la varietat Kennebec, molt apreciada en aquest contorn. L’església parroquial de Llanars es troba a peu de la carretera, una joia romànica dedicada a Sant Esteve on es conserva un valuós frontal amb escenes de la vida del sant. El nucli antic posseeix un conjunt de carrerons estrets i sense estructura que el fan molt atractiu.  

La principal activitat de la casa és l’agricultura ecològica, amb remats de xais i vaques.

La principal activitat de la casa és l’agricultura ecològica, amb remats de xais i vaques. És una casa rural diferent, a on disposen de tres habitacions dobles amb bany, batejades amb uns originals noms: el Graner, habitació a on antigament emmagatzemaven el gra; l’Herbera, on guardaven les herbes medicinals, una estança amb claraboia al sostre per accedir-hi en cas de goteres; i finalment, el Paller, amb un balcó des d’on es pot observar un autèntic paller. Actualment també disposen d’una altra habitació doble totalment independent, amb bany i televisor, amb el nom del Rentador, ja que es troba ubicada sobre el safareig on rentaven la roba en el passat.

En Josep, que volta els seixanta anys, és qui es cuida d’atendre els hostes servint el menjar i donant conversa, ja que gaudeix explicant que és cadascun dels estris que tenen exposats, que en són molts. També li agrada recordar la forma com es vivia abans i anècdotes curioses d’aquests temps passats. Els esmorzars són molt abundants, amb torrades, ous fregits, embotits i altres assortits, així com melmelades, fruites i pastissos fets seus. Per sopar tenen l’hora establerta a les set en punt; no hi falta mai el plat d’escudella i la carn a la brasa, de producció pròpia, amb molta generositat. Acabat el sopar, hom pot relaxar-se a una gran sala d’estar, exterior a la casa, on antigament dormia el remat de xais. Està perfectament condicionada amb una grandiosa llar, grans sofàs, sala de bany, calefacció, televisor, ordinador, bar i una petita biblioteca amb llibres de paisatges principalment i jocs per a petits i grans. A més, cada dia a les vuit del matí trobem la premsa del dia. En definitiva, un lloc molt atractiu i agradable per a passar-hi grans estones!

Des d’aquest indret, en temps de neu es pot anar a esquiar i entre els mesos de maig i octubre es poden fer moltes excursions. També és molt interessant escoltar les propostes d’en Josep, que té molta experiència en aquests temes. Els més petits poden anar amb ell a donar menjar a les gallines i acompanyar els ànecs a banyar-se.

Maria Viñolas